GSDF Başkanı Sn. Dr. Hakan KAZANCI DKB toplantısına katılarak çeşitli temaslarda bulundu.
  • PAYLAŞ

  • GSDF Başkanı Sn. Dr. Hakan KAZANCI DKB toplantısına katılarak çeşitli temaslarda bulundu.

Dünya Kökpar Birliği, Kazakistan'da toplandı

Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Dünya Kökpar Birliği toplantısında, kökpar oyununda kazan denilen kalenin ortadan kaldırılması, keçinin yerine suni keçi kullanılması kararları alındı.
 

Hakan Kazancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alınan kararların amacının kökpar oyununun sadece Türk dünyasında değil tüm dünyaya yayılması olduğu söyledi.

Taştan yapılan çukur şeklinde olan kazanın oyuncu ve atların sakatlanmalarına neden olduğuna işaret eden Kazancı, artık onun yerine fiziki olmayan bir halkanın çizileceğini ifade etti.

Kazancı, keçinin yerine suni keçinin kullanılacağına vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Eğer dünyaya açılmak, bu sporları tanıtmak istiyorsanız bazı kesimlere de hoş görünmek lazım ki onun için bir hayvanı telef etmenin de manası yok. Bunlar temsili şeylerle yapılabilir. Futbol topu deriden yapılıyor, bu da o şekilde yapılıp oynanabilir, bunun kararı oy birliğiyle alınmış oldu. Bunlar güzel şeyler. Sadece Türk coğrafyasında değil dünya üzerinde şimdi bugün kökpar, kökbörü diye adlandırdığımız bu oyun Amerika’da da oynanan bir oyun haline geldi."

"Ciriti öğretirken, karşı taraftan kökbörüyle ilgili bilmediklerimizi öğreneceğiz" 

Kökpar'ın Türkiye'de Ulu Pamir’de yaşayan Kırgızlar tarafından oynandığını dile getiren Kazancı, sadece Türkiye'de at üstünde oynanan cirit oyununu kökparın oynandığı ülkelere öğreteceklerini, kendilerinin de onlardan kökparla ilgili bilmediklerini öğrenmeyi planladıklarını söyledi.

Kazancı, "Bugünkü toplantıya katılan ülkelerin federasyonlarından ciriti öğrenmek isteyen hem antrenör hem sporcu hem de eğitmenleri Türkiye’de ağırlayacağız. Ciriti öğretirken, aynı zamanda karşı taraftan kökparla alakalı bilmediklerimizi veya bildiklerimizi geliştirmek amaçlı eksiklerimizi dinlemek için böyle bir organizasyon planladık. İnşallah en kısa sürede bunu gerçekleştireceğiz." şeklinde konuştu.

Kökpar oyununda sporcuyla aynı mücadeleyi sergileyen atların önemini vurgulayan Kazancı, atların yetiştirilmesi konusunda Türkiye’de Tarım Bakanlığı ve TİKA tarafından özellikle at yetiştiriciliğinin yapıldığını, diğer ülkelerle atların değiş tokuşunu yapmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/dunya-kokpar-birligi-kazakistanda-toplandi-/1393231?fbclid=IwAR3ABpZo6VAHb8XP8Gbx8r0KqMJhf2A1_PpE321x7Di8BKYV6b2GSUNgUl4

KAYNAK : AA